Completed 2008
BLRB Architects

Thomas Rengstorf & Associates provided the landscape architectural design for a new elementary school in the Newport Hills community. The site design features hardscape walkways, plazas, seating, recreational elements, a rainwater feature, and an amphitheater. The curvilinear wave design of the plazas, walkways, seatwalls and plantings throughout the site suggest an organic and playful theme for learning and discovery. To encourage alternative learning experiences, a series of outdoor courtyards provide the setting for a range of activities from quiet reading to the performance arts. Creativity and natural systems are partnered with rainwater falling from the butterfly roof into a rock and water stormwater system. The mature forest provides a dramatic setting for the outdoor amphitheater for student and community events. Northwest native plants and drought tolerant species were used extensively to enhance the forest character, and provides a visual buffer between the school and the residential neighborhood.

A diverse recreational program includes two separate play equipment areas to encourage safe and challenging play for young and older age groups. A playground showcases passive pavement games with bilingual and international themes, while the surrounding areas provide active recreation like basketball, four square, hopscotch, and tetherball. The existing grass field was updated as a sand playing field for baseball, softball, and other organized sports.